Türkiye’de Akciğer Kanseri Ölüm Sayısı Yılda 40 Bin

Akciğer Kanseri: Yılda 40 Bin Kişinin Hayatını Kaybettiği Büyük Tehlike

Türkiye’de her yıl 40 bin kişi, akciğer kanseri nedeniyle yaşamını yitiriyor. Dr. Murat Kıyrık, “Covid-19 salgını nedeniyle 3 yılda 100 bin can kaybettik, ancak akciğer kanseri her yıl 40 bin can almaya devam ediyor” dedi.

Akciğer Sağlığı ve Yoğun Bakım Derneği tarafından düzenlenen 10. Uluslararası Katılımlı Akciğer Sağlığı Kongresi’nde, akciğer kanseri ve solunum yolu hastalıklarından yapay zeka destekli tanı yöntemlerine kadar birçok konu ele alındı. Dr. Kıyrık, Türkiye’de akciğer kanserine bağlı ölümlerin ciddiyetine dikkat çekerek, her yıl 40 bin insanın bu hastalıktan hayatını kaybettiğini belirtti.

Akciğer kanserinin temel nedeninin sigara olduğunu vurgulayan Dr. Kıyrık, hastaların yüzde 90’ının sigara içicisi olduğuna dikkat çekti. Bunun yanı sıra, bazı mesleki maruziyetlerin de risk oluşturduğunu belirterek, sigara haricinde elektronik sigara, nargile, pro ve pipo gibi tütün ürünlerinin de tehlike oluşturabileceğini söyledi.

Akciğer kanserinin genellikle 50 ile 80 yaş arasında görüldüğünü ifade eden Dr. Kıyrık, 20 yıl boyunca sigara içmiş kişilerin bu yaş aralığında tarama yaptırmaları gerektiğini önerdi. Ayrıca ailesinde kanser geçmişi bulunanların daha büyük risk altında olduğunu belirterek, taramanın bir yaşam biçimi haline gelmesi gerektiğini vurguladı.

Sigaraya başlama yaşının düşmesiyle ilgili endişelerini paylaşan Dr. Kıyrık, erken yaşta sigara kullanımının akciğer kanseri riskini artırdığını ve bu konuda önlem alınması gerektiğini belirtti. Ailevi risklere de dikkat çeken Kıyrık, babasında akciğer kanseri olanların oğullarının da aynı hastalığa yakalanabileceğini ve bu durumun oldukça üzücü olduğunu ifade etti.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / BEGÜM AKSOY – Sağlık

Related Posts

Yaz aylarında vücut ısısındaki ani yükseliş ölümcül olabilir

İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Esra Demir, özellikle yaşlılar, çocuklar ve kronik hastalıkları olan bireylerin güneş çarpmalarına karşı risk altında olduğunu ve vücut ısısının ani ve kontrolsüz şekilde yükselmesinin ölümcül sonuçlara yol açabileceğini belirtti.

KBB Uzmanı açıkladı: Sigara dumanına maruz kalan çocukların bademcik ve geniz eti büyüyor

KBB Uzmanı açıkladı: Sigara dumanına maruz kalan çocukların bademcik ve geniz eti büyüyor

Sağlık Bakanlığı’ndan 81 ile yazı gitti

Bakan Memişoğlu’nun talimatıyla hız kazanan denetimler kapsamında; ocak ayında 38, nisan ayında 53 müfettişle başlatılan iki ana teftiş seferberliğinde 19 ilde yer alan 206 hastane denetlendi. Tespit edilen sorunlar çözülerek sağlıkta hizmet kalitesi yükseltildi.

Marketlerde satılan 2 kıyma markasında bakteri tespit edildi: Acil geri toplatılıyor

Fransa’da marketlerde satılan ünlü iki kıyma markasının içinde Salmonella tespit edildi. Bunun üzerine geri yetkililer ürünlerin acil iadesin istedi.

Anoreksiya nasıl bir hastalık, anoreksiya hastalığının tedavisi yok mu?

Anoreksiya nevroza ile mücadele eden Nihal Candan, 23 kiloya kadar düşen bedeniyle verdiği yaşam savaşını kaybetti. 30 yaşındaki Candan, hayatını kaybetti.

Hapşırma ve öksürmeyle bulaşıyor! Tedavisine hemen başlamak kritik önem taşıyor

Öksürme, hapşırma ve konuşma esnasında havaya yayılan damlacıklar yoluyla çok kolay ve çok hızlı bulaşabilen menenjit, tanı ve tedavisinde gecikildiğinde kalıcı nörolojik hasarlara hatta ölüme neden olabiliyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Çiğdem Kurt, bebeklerde ve çocuklarda menenjitin önemli belirtilerini, toplumda bu tehlikeli hastalıkla ilgili doğru bilinen yanlışları anlattı.