Mahfi Eğilmez teşhisi koydu, reçeteyi açıkladı! ‘Çoklu organ yetmezliği’

Eski Hazine Müsteşarı Ekonomist Mahfi Eğilmezden Uyarı: “Çoklu Organ Yetmezliği” Ekonomide Risk

Ekonomist Mahfi Eğilmez, ekonomiye ilişkin son değerlendirmelerini yapmaya devam ediyor. Eğilmez’in yorumları yakından takip ediliyor. Eğilmez son olarak ekonomi yönetimine önemli bir uyarıda bulundu: “çoklu organ yetmezliği”.

Eğilmez’in kendi adını taşıyan web sayfasında yayınladığı “Çoklu Organ Yetmezliği” başlıklı yazısında tekli organ yetmezliği ile çoklu organ yetmezliğinin farklarına dikkat çekti.

Eğilmez, tekil sorun ve çoklu sorunlar arasındaki farkları açıklarken şunlara değindi: Ekonomide tekil sorunlar, bir ekonomik göstergenin alışılmış durumdan farklı bir şekilde gelişmesiyle ortaya çıkar. Bu durumda maliye politikası ve para politikası araçları kullanılarak tedavi edilmeye çalışılır. Örneğin, enflasyon artarsa faizleri yükselterek talebi düşürmek ama bu sırada büyümeyi etkilememek gereklidir. Ekonomide çoklu sorun ise fiyat istikrarı, büyüme, istihdam, cari denge, bütçe dengesi gibi birden fazla alanda sorunların aynı anda ortaya çıkması veya peş peşe gelmesidir.

Eğilmez, “Ekonomide çoklu organ yetmezliği”nin tedavisinin zor olduğuna vurgu yaparak, aynı anda çözülmeye çalışılan sorunlardan birinin tedavisi diğer sorunları tetikleyebileceğine dikkat çekti. Örneğin, enflasyonu kontrol etmek için faizleri yükseltmek, büyümeyi daha da olumsuz etkileyebilir.

Türkiye’nin yüksek enflasyon sorununu çözme çabalarının büyümeyi olumsuz etkilediğini ve tedbirlerin iyi ayarlanmaması durumunda sorunların daha da artabileceğini belirten Eğilmez, dengeli bir yaklaşımın önemli olduğunu vurguladı. Çoklu organ yetmezliği olan bir hastanın sigara ve alkol tüketimini bırakması gerektiği gibi ekonomide de tedbirlerin dengeli bir şekilde uygulanması gerektiğini ifade etti.

Eğilmez, Türkiye’nin çoklu ekonomik sorunlarla mücadele etmeye çalışırken riskleri artırdığını ve olmayan bir dünyada yaşadığımızı belirterek eleştirilerde bulundu.

Related Posts

Bakan Bolat: e-Ticaret hacmi 3 trilyon 162 milyon liraya ulaştı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “2024 yılı itibariyle e-ticaret hacmi, bir önceki yıla göre yüzde 61,7’lik bir artışla 3 trilyon 162 milyon liraya ulaştı. Perakende e-ticaret ise 2023 yılına göre yüzde 63,7 artışla 1 trilyon 619 milyar liraya yükseldi. Genel ticaret içinde e-ticaretin payı yüzde 19” dedi.

LPG indirimi tabelaya yansıdı: İşte güncel akaryakıt fiyatları

LPG indirimi tabelaya yansıdı: İşte güncel akaryakıt fiyatları

İcra ülkesi olduk

Bu yıl sadece dört ayda icra dairelerine 3 milyon 448 bin yeni dosya daha eklenince; toplam dosya sayısı 23 milyon 329 bine ulaştı.

Netenyahu’nun da içinde olduğu İsrail uçağına kritik ayar! Türkiye hava sahasını açmadı

Türkiye ile İsrail arasında Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de gerçekleşecek ‘’Suriye’de Çatışmasızlık Mekanizmasının kuruluşu için başlatılacak çalışmalara katılmak üzere Katil ve soykırımcı Netenyahu başkanlığında İsrail heyetini taşıyan RM 707 Kodlu İsrail uçağına Türk Hava Sahasından geçmelerine izin verilmemişti. İsrail Devlet Televizyonu muhabiri ısrarla talep edilmesine rağmen Türkiye’nin hava sahasını açmayı ret etmesini şaşkınlıkla karşıladığını açıklayarak üstelik uçakta İsrail’in üst düzey

Bakan Şimşek enflasyon rakamlarına ilişkin açıklama yapıyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyon rakamlarına ilişkin açıklamalarda bulunuyor Şimşek, Merkez Bankası’nın hedef tahmini aralığında gerçekleşeceğini söyledi.

İstanbul trafiğinden ekonomiye darbe: Yıllık 7 milyar dolar zarar

İstanbul Okan Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Başkanı Doç. Dr. Selim Dündar, mega kentteki trafik sıkışıklığının yıllık maliyetinin yaklaşık 6-7 milyar dolar olduğunu bildirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir