Bakan Bolat: e-Ticaret hacmi 3 trilyon 162 milyon liraya ulaştı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, e-Ticaretin Gelişimiyle İlgili Raporu Tanıttı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye’de e-Ticaretin Görünümü Raporu’nu tanıtmak amacıyla gerçekleştirilen toplantıda konuşma yaptı. Toplantıya Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürü Adem Başar, TOBB e-Ticaret Sektör Meclisi Başkanı Ozan Acar ve çeşitli davetliler de katıldı. Bakan Bolat, e-ihracatın önemine değinerek, “Türkiye’de e-ihracatın toplam ihracattaki payı yüzde 2,9’a yükseldi ve yılda yaklaşık 8 milyar dolarlık bir seviyeye ulaştı. Hedefimiz, 2030 yılına kadar e-ihracatın payını yüzde 10’a çıkarmak ve yaklaşık 30-35 milyar dolarlık bir e-ihracat hacmi elde etmek” şeklinde konuştu.

Sektör Hızlı Büyüyor

Bakan Bolat, e-ticarette bir önceki yıla göre yüzde 61,7’lik bir artış yaşandığını belirterek, “2024 yılında Türkiye’deki e-ticaret hacmi, bir önceki yıla göre yüzde 61,7 artarak 3 trilyon 162 milyon lira seviyesine ulaştı. Perakende e-ticaret ise 2023 yılına göre yüzde 63,7 artış göstererek 1 trilyon 619 milyar liraya yükseldi. Genel ticaret içinde e-ticaretin payı yaklaşık yüzde 19’dur. Bu da gösteriyor ki sektör hızla büyüyor. Aynı zamanda e-ticaret hacmi geçen sene yüzde 15 artarak 90 milyar dolara yükseldi” şeklinde ifade etti.

E-Ticaret İşlem Sayıları Artıyor

Bakan Bolat, e-ticaret yapan işletme sayısının 2024 yılında 600 bine ulaştığını belirterek, “2024 yılında e-ticarette gerçekleşen işlem sayısı 5 milyar 910 milyon adete yükseldi. Perakende e-ticaretteki işlem sayısı da yüzde 10 artarak 1 milyar 850 milyon adet oldu. Bu veriler, e-ticaretin Türkiye ekonomisine olan katkısının giderek arttığını göstermektedir” dedi.

Kadın Tüketicilerin E-Ticaret Katkısı

Bolat, e-ticaret yapan işletmelerin yüzde 27’sinin kadınlar tarafından işletildiğini belirterek, “2024 yılı verilerine göre giyim, ayakkabı ve aksesuar sektörü e-ticarette en büyük paya sahip sektör oldu. Ayrıca giyim, ayakkabı ve aksesuar sektöründeki alışverişlerin yüzde 80’i kadın tüketiciler tarafından gerçekleştirildi. E-ticaretin ülkemizde yaygınlaşması ve her geçen gün artan işlem sayıları, sektörün önemini bir kez daha ortaya koymaktadır” şeklinde konuştu.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise e-ticaretin, iş dünyasının dijitalleşmesinde önemli bir rol oynadığını vurgulayarak, “Türkiye’nin üretim ve girişimcilik kapasitesini artırmak için e-ticaretin önemi büyük. Bu alanda yapılan çalışmalar, Türkiye ekonomisinin geleceği açısından kritik bir rol oynamaktadır” dedi.

Related Posts

Mahfi Eğilmez teşhisi koydu, reçeteyi açıkladı! ‘Çoklu organ yetmezliği’

Eski Hazine Müsteşarı Ekonomist Mahfi Eğilmez, ekonomiye ilişkin değerlendirmelerini sürdürüyor. Yorumları yakından takip edilen Eğilmez, ekonomi yönetimine, “çoklu organ yetmezliği” uyarısı yaptı. Eğilmez kendi adını taşıyan web sayfasında “Çoklu …

LPG indirimi tabelaya yansıdı: İşte güncel akaryakıt fiyatları

LPG indirimi tabelaya yansıdı: İşte güncel akaryakıt fiyatları

İcra ülkesi olduk

Bu yıl sadece dört ayda icra dairelerine 3 milyon 448 bin yeni dosya daha eklenince; toplam dosya sayısı 23 milyon 329 bine ulaştı.

Netenyahu’nun da içinde olduğu İsrail uçağına kritik ayar! Türkiye hava sahasını açmadı

Türkiye ile İsrail arasında Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de gerçekleşecek ‘’Suriye’de Çatışmasızlık Mekanizmasının kuruluşu için başlatılacak çalışmalara katılmak üzere Katil ve soykırımcı Netenyahu başkanlığında İsrail heyetini taşıyan RM 707 Kodlu İsrail uçağına Türk Hava Sahasından geçmelerine izin verilmemişti. İsrail Devlet Televizyonu muhabiri ısrarla talep edilmesine rağmen Türkiye’nin hava sahasını açmayı ret etmesini şaşkınlıkla karşıladığını açıklayarak üstelik uçakta İsrail’in üst düzey

Bakan Şimşek enflasyon rakamlarına ilişkin açıklama yapıyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyon rakamlarına ilişkin açıklamalarda bulunuyor Şimşek, Merkez Bankası’nın hedef tahmini aralığında gerçekleşeceğini söyledi.

İstanbul trafiğinden ekonomiye darbe: Yıllık 7 milyar dolar zarar

İstanbul Okan Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Başkanı Doç. Dr. Selim Dündar, mega kentteki trafik sıkışıklığının yıllık maliyetinin yaklaşık 6-7 milyar dolar olduğunu bildirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir