İhracat yükseldi: Türk gıda ürünlerine talepte artış

Türk Gıda Ürünlerine Yurt Dışından Yoğun İlgili!

Türk gıda ürünlerine olan talep, yılın ilk 4 ayında miktar bazında %5, değer bazında ise %5,5 artış gösterdi. Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) verilerine göre, Türkiye bu dönemde 207 ülke ve serbest bölgeye toplamda 4 milyon 333 bin 686 ton hububat, bakliyat, yağlı tohum ve mamul ihraç etti.

Gerçekleşen bu ihracatın karşılığında sektör, 4 milyar 179 milyon 581 bin dolar gelir elde etti. Geçen yılın aynı dönemine göre miktar bazında %5, değer bazında ise %5,5 artış sağlandı. En büyük ihracat yapan bölge ise Orta Doğu ülkeleri oldu ve 1 milyar 400 milyon 996 bin dolarlık bir ihracat gerçekleşti. Afrika ikinci sırada 998 milyon 735 bin dolarla yer alırken, Avrupa ise 626 milyon 352 bin dolarlık ihracatla üçüncü sırayı aldı.

Sektörün ülke bazlı ihracatında ise Irak 647 milyon 582 bin dolarla ilk sırada yer alırken, ABD 266 milyon 534 bin dolarla ikinci, Suriye ise 219 milyon 53 bin dolarla üçüncü oldu.

Suudi Arabistan’a Yapılan İhracatta Büyük Artış!

Geçen yılın aynı dönemine göre en büyük artış Suudi Arabistan’a yapılan ihracatta görüldü. Bu ülkeye yapılan ihracat %63,3’lük bir artışla 158 milyon 490 bin dolara yükseldi. Cezayir’e ise %43,8’lik artışla 161 milyon 548 bin dolarlık bir ihracat gerçekleştirildi. Almanya’ya ise %18 artışla 143 milyon 392 bin dolarlık bir ihracat yapıldı.

Türk Gıda Sektörü Kaliteli Ürünleriyle Dikkat Çekiyor!

Türkiye İhracatçılar Meclisi Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, küresel gıda ticaretindeki daralmaya rağmen Türkiye’nin tahıl ihracatının artmasının ürünlerin kalitesiyle ilişkili olduğunu belirtti. Dünya genelinde gıda ticaretinde yaşanan yavaşlamaya dikkat çeken Tiryakioğlu, Türkiye’nin ürün kalitesi sayesinde ihracatının arttığını vurguladı.

Related Posts

Aşk, her eve lazım…

Aslında bütün dinlerin ortak kavramlarındandır: Aşk… Dört çeşidi olduğundan söz edilir; 1. İlahi aşk, 2 . Memleket aşkı , 3. Aile, dost, insana karşı aşk, 4. Karşı cinse duyulan aşk… İslamiyet’te vardır… Hele de tasavvufta… Hinduizm’de mebzul miktarda bulunur… Hele de Hindistan’da… Farklı inanç ve uygulamaların bir arada bulunduğu büyük bir dini çeşitliliğe sahiptir, dünyanın en büyük dinlerinden dördünün, yani Hinduizm , Budizm , Jainizm ve Sihizm ’in doğum yeridir Hindistan… Ayrıca hatırı sayılır

Cem Boyner: Bu ülkede akşamüzeri ya da yarın ile ilgili hiçbir şeyi kestiremezsiniz

Yüksek kur, faiz ve kira yükü altında ezilen perakende sektörü için “artık kestirilemez bir ülkedeyiz” diyen Boyner Grup Yönetim Kurulu Başkanı Cem Boyner, bu dört büyük giderin tamamen kontrolleri dışında olduğunu vurgulayarak, perakendecinin tek çıkış yolunun müşteri olduğunu söyledi.

Türk Ticaret Bankası yeniden faaliyette

Türk Ticaret Bankası, yenilenen yapısıyla tekrar faaliyete geçti. Türk Ticaret Bankası’ndan yapılan açıklamaya göre, 112 yıllık tarihiyle ilk özel sermayeli milli banka olma özelliğini taşıyan bankanın, yenilenen yapısıyla faaliyete geçmesi dolayısıyla Türkiye İhracatçılar Meclisinde (TİM) tanıtım toplantısı düzenlendi.

Isparta gülleri dünya annelerine ulaşacak

Anneler Günü’ne sayılı günler kalırken, Türkiye’nin “güller diyarı” olarak bilinen Isparta’da yetişen ve Latince ismi “Rosa Damascena” olan güllerden elde edilen gül suyu, kremi ve yağı kamu iştiraki PttAVM.com tarafından ekonomiye kazandırıldı. Ürünler Uzak Doğu pazarında büyük ilgi gördü.

Dev marka ikinci kez satışta! 40 yıllık çay firması için karar verildi

Rize’nin Of ilçesinde 1985 yılında kurulan Of Çay, Türkiye’nin çay sektöründe önemli bir yer edindi. 2019 yılında dünya çapında kahve ve çay markalarının sahibi olan Hollanda merkezli Jde Peet’s tarafından satın alınan şirket, bu tarihten itibaren …

Sudan macerasına 276 milyon gitti

AKP’nin Sudan’da tarım yapma projesi için kiralanan arazilere 276 milyon TL ödendi. Buna karşın proje 2023 yılında Cumhurbaşkanlığı kararı ile sonlandırıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir