42 milyon kişi borçlu: Kişi başına ortalama kredi borcu 100 bin TL’yi aştı

Türkiye’de Bireysel Kredi Borçları Rekor Seviyeye Ulaştı!

Türkiye ekonomisindeki krizin etkisiyle birlikte vatandaşların alım gücü azalırken, kredi kartı borçları hızla arttı. Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi’nin Mart 2025 verilerine göre, bireysel kredi borcu olan kişi sayısı 42 milyon 159 bine yükseldi. Konut, taşıt, ihtiyaç kredileri, kredi kartları ve kredili mevduat hesaplarını içeren bireysel kredilerde, kişi başına düşen ortalama borç miktarı ilk kez 100 bin lirayı aştı.

Kredi kartı borçlarının toplamı sadece 2 trilyon 36 milyar liraya ulaştı. Kredi kartı kullanıcılarının sayısı, Mart 2024’e göre bu yıl 39,1 milyona yükseldi.

KMH Borçlarının Oranı Yüzde 3,6 Oldu

Kredili Mevduat Hesapları’ndaki toplam bakiye 2024 yılında 220 milyar lira iken, 2025 itibarıyla 518 milyar lirayı geçti. Bu hesaplardaki kişi sayısı 30,5 milyona yükselirken, kişi başına düşen borç miktarı ortalama 16 bin 975 liraya çıktı. Tasfiye edilmesi gereken KMH borçlarının oranı ise yüzde 3,6 seviyesine ulaştı.

İhtiyaç Kredilerinin Oranları Yüzde 5 Oldu

Sıkı para politikaları nedeniyle ihtiyaç kredilerine erişim zorlaştı. Bir yıl içinde ihtiyaç kredisi kullanan kişi sayısı azalsa da, kişi başına düşen ortalama borç miktarı arttı. Tasfiye sürecine giren ihtiyaç kredilerinin oranı da yüzde 5’e yükseldi.

Ekonomiye Güven Azaldı

İstanbul Ekonomi Araştırma’nın Türkiye Raporu’na göre, halkın ekonomik durumdan memnuniyetsizliği arttı. Anketlere göre, katılımcıların çoğunluğu mevcut ekonomik durumu kötü olarak değerlendirirken, geleceğe dair karamsarlık yüzde 53 seviyesinde. Sadece yüzde 21’i ekonomik iyileşme beklerken, yüzde 26’sı herhangi bir değişim öngörmüyor.

Gelir-Gider Dengesi Zorluk Çekiyor

Gelir-gider dengesi en çok işsizler için zorluk yaratıyor. İşsizlerin yüzde 66’sı, gelirlerinin giderlerini karşılamadığını belirtirken, yevmiyeli çalışanlarda bu oran yüzde 64 oldu. Emekli, iş aramayan bireyler ve devlet memurlarının yaklaşık üçte biri ise geçen ay gelirlerinin giderlerini karşıladıklarını belirtti.

Artan bireysel borçlar ve azalan alım gücü, Türkiye ekonomisinde endişe yaratıyor. Borç yükü her geçen gün artarken, halkın ekonomik geleceğe dair umutsuzluğu artmaya devam ediyor.

Related Posts

Türk-İş’ten kamu işçisine zam açıklaması

600 bin kamu işçisi ve ailesinin ekonomik koşulları kamu tarafı ile süren iş görüşmelerinin sonucuna bağlı. Kamu temsilcisi Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenler Sendikası (TÜHİS) ile İşçi sendikaları Türk-İş ve Hak-İş arasındaki Toplu …

Altın haftaya sakin başladı

İran-İsrail gerilimi ile sıçrayarak yeni zirveyi zorlayan altın fiyatlarında, geçtiğimiz hafta dalgalı bir seyir hakimdi. Ara ara düşen fiyatlar zirveyi zorlamasa da yükselişe geçti. Altın geçen haftayı düşüşle kapattı. Alım-satım yapacaklar altın …

Bursa 2024’te 116 ülkeden fazla ihracat yaptı

Türkiye’nin en önemli sanayi kentlerinden Bursa, geçen yıl gerçekleştirdiği 18,2 milyar dolarlık ihracatla 116 ülkeyi geride bıraktı. AA muhabirinin Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerinden derlediği bilgiye göre, geçen yıl 16,7 milyar …

Spot piyasada doğalgaz fiyatları

Spot doğalgaz piyasasında dün 1000 metreküp gazın referans fiyatı 13 bin 533 lira 75 kuruş olarak belirlendi.

İkinci el araç alacaklara uyarı: 6 ay kuralı uzatıldı

Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, otomotiv sektöründe spekülatif fiyat artışları ve stokçuluk faaliyetlerine karşı alınan önlemlerin olumlu sonuçlar verdiği ifade edilerek, piyasa istikrarını korumak ve tüketici mağduriyetlerini önlemek …

ABD’li banka tarifelere dikkat çekti: Borsada balon, dolarda zayıflık kapıda

Bank of America Stratejisti Michael Hartnett, Fed’in faiz oranlarını düşüreceği beklentisinin ABD hisse senetlerine büyük miktarda yatırım akışını meydana getirirken spekülatif bir borsa balonu riskini de artırdığını dile getirdi.