Hapşırma ve öksürmeyle bulaşıyor! Tedavisine hemen başlamak kritik önem taşıyor

‘BEYİN İLTİHABI’ OLARAK TANIMLANAN MENENJİT

Genellikle halk arasında ‘beyin iltihabı’ olarak bilinen menenjit, her yaş grubundaki kişileri etkileyebilir. Menenjite bebeklerde, küçük çocuklarda ve gençlerde daha sık rastlanmaktadır. Menenjitin belirtileri genellikle ateş, baş ağrısı ve kusma gibi durumlarla kendini gösterebilir. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Çiğdem Kurt, “Menenjitin tedavisine mümkün olan en kısa sürede başlanması hayati önem taşımaktadır” diyor.

HAPŞIRMA VE ÖKSÜRME YOLUYLA BULAŞMAKTADIR

Menenjit, beyin ve omuriliği çevreleyen zarların iltihaplanması sonucu oluşur. Menenjite virüsler, bakteriler, mantarlar ve parazitler gibi etkenler yoluyla hızlı bir şekilde bulaşabilmektedir. Uzmanlar, menenjitin genellikle hapşırma, öksürme ve konuşma sırasında havaya saçılan damlacıklar aracılığıyla yayıldığını belirtmektedir. Bu hastalık tedavi edilmemiş üst solunum yolu enfeksiyonları, orta kulak enfeksiyonu ve diğer enfeksiyonlar sonucu da ortaya çıkabilir” diyor.

MENENJİTİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Dr. Çiğdem Kurt, menenjitin bebeklerde, çocuklarda ve yetişkinlerde görülen belirtilerini şu şekilde sıralıyor;

Yenidoğan ve bebeklerde belirtiler: Yüksek ateş, sürekli huzursuzluk, ağlama nöbetleri, kasılmalar, beslenmeyi reddetme, bıngıldakta şişlik, solgun cilt, kusma, soğuk eller ve ayaklar

Çocuklar ve yetişkinlerde belirtiler: Ateş, baş ağrısı, halsizlik, kusma, ense sertliği, kas ve eklem ağrıları, iştahsızlık, bayılma, ışığa hassasiyet, bilinç kaybı, konuşma bozuklukları, ciltte döküntüler

MENENJİTİN ÖNLENMESİ İÇİN 5 ÖNLEM!

Uzman Dr. Çiğdem Kurt, menenjitin önlenmesinin mümkün olduğunu ve alınması gereken önlemleri açıklıyor;

1- Kalabalık ortamlardan kaçının!

Menenjit, hapşırma, öksürme veya konuşma sırasında havaya saçılan damlacıklar yoluyla kolayca bulaşabilir. Bu nedenle mümkün olduğunca kalabalık yerlerde bulunmaktan kaçının.

2- Hijyen kurallarına uyun!

Hijyen, bağışıklık sisteminin güçlenmesi için önemlidir. Ellerinizi düzenli olarak yıkamak, kişisel eşyaları paylaşmamak ve temizliğe dikkat etmek enfeksiyon riskini azaltabilir.

3- Orta Havalandırın!

Menenjit, özellikle kalabalık ve kapalı alanlarda hızla yayılabilir. Bu yüzden bulunduğunuz ortamı düzenli olarak havalandırarak enfeksiyon riskini azaltabilirsiniz.

4- Sağlıklı yaşam tarzı benimseyin!

Menenjitten korunmak için sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz yapma, açık havada zaman geçirme ve vitamin/mineral takviyeleri gibi adımları atmak önemlidir.

5- Menenjit aşısı yaptırın!

Dr. Kurt, menenjitin aşılarla önlenebileceğini vurgulayarak toplumun aşılanmasının önemli olduğunu belirtiyor. Menenjit aşısının düzenli olarak yapılması enfeksiyonun yayılmasını engelleyebilir” diyor.

Related Posts

Yaz aylarında vücut ısısındaki ani yükseliş ölümcül olabilir

İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Esra Demir, özellikle yaşlılar, çocuklar ve kronik hastalıkları olan bireylerin güneş çarpmalarına karşı risk altında olduğunu ve vücut ısısının ani ve kontrolsüz şekilde yükselmesinin ölümcül sonuçlara yol açabileceğini belirtti.

KBB Uzmanı açıkladı: Sigara dumanına maruz kalan çocukların bademcik ve geniz eti büyüyor

KBB Uzmanı açıkladı: Sigara dumanına maruz kalan çocukların bademcik ve geniz eti büyüyor

Sağlık Bakanlığı’ndan 81 ile yazı gitti

Bakan Memişoğlu’nun talimatıyla hız kazanan denetimler kapsamında; ocak ayında 38, nisan ayında 53 müfettişle başlatılan iki ana teftiş seferberliğinde 19 ilde yer alan 206 hastane denetlendi. Tespit edilen sorunlar çözülerek sağlıkta hizmet kalitesi yükseltildi.

Marketlerde satılan 2 kıyma markasında bakteri tespit edildi: Acil geri toplatılıyor

Fransa’da marketlerde satılan ünlü iki kıyma markasının içinde Salmonella tespit edildi. Bunun üzerine geri yetkililer ürünlerin acil iadesin istedi.

Anoreksiya nasıl bir hastalık, anoreksiya hastalığının tedavisi yok mu?

Anoreksiya nevroza ile mücadele eden Nihal Candan, 23 kiloya kadar düşen bedeniyle verdiği yaşam savaşını kaybetti. 30 yaşındaki Candan, hayatını kaybetti.

İlaçtan zehirlendi: 17 yaşındaki hasta helikopter ambulansla Ağrı’ya sevk edildi

İlaç zehirlenmesi nedeniyle hastaneye kaldırılan 17 yaşındaki genç, gelişen ritim bozukluğu sonrası helikopter ambulansla Ağrı’daki yoğun bakım ünitesine sevk edildi.