Kazançlar takipte: Kripto varlıklara vergi geliyor

Kripto Varlıkların Aklanmasına Karşı Hazine ve Maliye Bakanlığının Adımları

Hazine ve Maliye Bakanlığı, yasa dışı faaliyetlerden elde edilen gelirlerin kripto varlıklar üzerinden aklanmasını engellemek için önemli adımlar atmaktadır. Bakanlık vergilendirme konusunda kapsamlı bir yasal çerçeve üzerinde çalışmaktadır.

Kripto Varlıkların Vergilendirilmesi Üzerine Düşünülen Modeller

Hazine Maliye Bakanlığı, kripto varlıkların vergilendirilmesi için üç farklı yöntemi değerlendirmektedir: İşlem vergisi, gelir vergisi ve KDV. Yapılan değerlendirmelere göre, işlem vergisi adı verilen ilk modelde, kripto varlık alım-satım işlemleri üzerinden düşük oranda bir vergi alınması üzerinde durulmaktadır. Kripto varlıkların %0,02’lik vergi oranıyla her işlemden otomatik olarak kesinti yapılması öngörülmektedir. Bu yöntemin geniş kapsamı ve otomatik işlemesi sayesinde maliyet-etkinliği ve düşük vergi oranlarıyla yüksek gelir elde edilebileceği belirtilmektedir.

Gelir Vergisi: Zorlu Fakat Önemli Bir Konu

İkinci alternatif olan gelir vergisi modelinde, kripto varlık kazançlarının ticari kazanç ya da değer artışı kazancı olarak değerlendirilip gelir vergisine tabi tutulması düşünülmektedir. Ancak kazancın hangi işlemde, ne zaman ve ne kadar oluştuğunun tespiti teknik olarak zor olduğundan, bu yöntemin kayıt dışı işlemlerle mücadelede sınırlı etki yaratabileceği ifade edilmektedir. Gelir vergisinin etkin bir şekilde uygulanabilmesi için, kripto cüzdanlar ve borsalar arasında entegrasyonun sağlanması ve işlem geçmişinin şeffaflaşması gerekmektedir.

KDV: Düzenli İşlemlere Yeni Bir Yaklaşım

Üçüncü model olan Katma Değer Vergisi (KDV) ise özellikle düzenli kripto alım-satım yapan kullanıcıların ticari faaliyet yürüttüğü varsayımıyla KDV’ye tabi olabileceği düşünülmektedir. Bu noktada Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) kripto varlıkları “gayrimaddi hak” olarak tanımlamasının önemli bir rol oynadığı belirtilmektedir. Bu tanıma dayanarak, telif veya royalty benzeri işlemlere uygulanan KDV rejiminin kripto işlemlerine de örnek teşkil edebileceği ifade edilmektedir.

Related Posts

Türk-İş’ten kamu işçisine zam açıklaması

600 bin kamu işçisi ve ailesinin ekonomik koşulları kamu tarafı ile süren iş görüşmelerinin sonucuna bağlı. Kamu temsilcisi Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenler Sendikası (TÜHİS) ile İşçi sendikaları Türk-İş ve Hak-İş arasındaki Toplu …

Altın haftaya sakin başladı

İran-İsrail gerilimi ile sıçrayarak yeni zirveyi zorlayan altın fiyatlarında, geçtiğimiz hafta dalgalı bir seyir hakimdi. Ara ara düşen fiyatlar zirveyi zorlamasa da yükselişe geçti. Altın geçen haftayı düşüşle kapattı. Alım-satım yapacaklar altın …

Bursa 2024’te 116 ülkeden fazla ihracat yaptı

Türkiye’nin en önemli sanayi kentlerinden Bursa, geçen yıl gerçekleştirdiği 18,2 milyar dolarlık ihracatla 116 ülkeyi geride bıraktı. AA muhabirinin Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerinden derlediği bilgiye göre, geçen yıl 16,7 milyar …

Spot piyasada doğalgaz fiyatları

Spot doğalgaz piyasasında dün 1000 metreküp gazın referans fiyatı 13 bin 533 lira 75 kuruş olarak belirlendi.

İkinci el araç alacaklara uyarı: 6 ay kuralı uzatıldı

Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, otomotiv sektöründe spekülatif fiyat artışları ve stokçuluk faaliyetlerine karşı alınan önlemlerin olumlu sonuçlar verdiği ifade edilerek, piyasa istikrarını korumak ve tüketici mağduriyetlerini önlemek …

ABD’li banka tarifelere dikkat çekti: Borsada balon, dolarda zayıflık kapıda

Bank of America Stratejisti Michael Hartnett, Fed’in faiz oranlarını düşüreceği beklentisinin ABD hisse senetlerine büyük miktarda yatırım akışını meydana getirirken spekülatif bir borsa balonu riskini de artırdığını dile getirdi.