Enerji ve Maden Düzenlemeleri Meclisten Geçti

TBMM tarafından Enerji ve Maden Alanlarına Yönelik Kanun Tasarısı Kabul Edildi

TÜRKİYE Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda, enerji ve maden alanlarına yönelik düzenlemeleri de içeren, ‘Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ kabul edildi. Meclis Başkan Vekili Tekin Bingöl başkanlığında toplanan Genel Kurul’da, kanun teklifi üzerindeki tartışmalar sonrasında oylama gerçekleştirildi ve teklif kabul edilerek yasalaştı.

Kabul edilen yasaya göre, çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) sürecinde önemli değişiklikler yapıldı. Artık çevreyi etkileyen projelerin tamamı için olumlu ÇED kararı alınması zorunlu hale geldi. Yatırım şirketleri, bu kararı almadığı sürece çeşitli ruhsat ve izinleri alamayacak veya projelere başlayamayacak. ÇED işlemleri, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülecek ve ilgili kurumlar görüşlerini belirli süreler içinde verecekler.

Ayrıca, ‘Maden Kanunu’nda da değişiklik yapılarak ruhsat bedelleri yeniden düzenlendi. Ruhsat bedeli, işletilen maden sayısına, süresine ve kapladığı alana göre belirlenecek ve Maden Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) bütçesine ve genel bütçeye belli oranlarda aktarılacak.

Kritik Madenler İçin Cumhurbaşkanı Stoklama Kararı Verebilecek

Yeni kanunla, madencilik faaliyetlerinde stratejik ve kritik madenler için düzenlemeler getirildi. Ulusal güvenlik ve ekonomik refah açısından önemli olan bu madenler için, gerekli önlemler alınacak ve stoklama kararları Cumhurbaşkanı tarafından verilebilecek.

Ülkenin elektrik ihtiyacını karşılamak amacıyla zeytinlik alanlarda sınırlı maden faaliyetlerine izin verilmesine karar verildi. Ancak bu faaliyetler sırasında zeytin ağaçları için belirli koşullar sağlanacak ve rehabilitasyon işlemleri şirketler için zorunlu hale getirilecek.

Genel Kurul’da görüşmeler devam ederken vergi düzenlemelerini içeren yeni kanun tasarısı da ele alınacak. Meclis’in gündemi oldukça yoğun ve çeşitli konuları kapsıyor.

Related Posts

Süveyda’da kanlı çatışmalar bitti

Suriye’nin güneyindeki Süveyda ve çevresinde silahlı Dürzi gruplar ile Bedevi aşiretler arasındaki kanlı çatışmalar dün bitti. Suriye Sağlık Bakanlığı çatışmalarda 260 kişinin öldüğünü, 1.698 kişinin yaralandığını açıkladı. Güvenlik güçleri kent ve çevresine konuşlanmaya başladı. Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara da, küçük bir grubun yol açtığı çatışmalardan Dürzilerin sorumlu tutulamayacağını söyledi.

Bakan Kurum: “300 bininci konutumuzun anahtarını Malatya’da teslim edeceğiz”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Malatya kent merkezinde yapımı süren Bakırcılar Çarşısı’nı ziyaret ederek çalışmaları yerinde inceledi.

İzmir’de kadın cinayeti: Eski eşi defalarca bıçakladı

İzmir’in Çiğli ilçesinde eski eşi tarafından defalarca bıçaklanarak ağır yaralanan kadın kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi.

Şanlıurfa’da Çatışma: 8 Yaralı

Husumetli gruplar arasında çıkan kavgada 8 kişi yaralandı, olayla ilgili inceleme başlatıldı.

Mersin’de sağanak yağış sele neden oldu

Mersin’in Erdemli ilçesinin yüksek kesimlerinde etkili olan sağanak yağış, dere taşkınlarına yol açarken, bazı arı kovanları da sel sularından zarar gördü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi Kanunu’nun yıl dönümünde gençlerle buluştu: (1)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlarımıza ülkemizin dört bir yanındaki 671 adet sigara bırakma polikliniği ile hizmet veriyor, ücretsiz ilaç desteği ve nikotin tedavisi sağlıyoruz.