‘Cari işlemler açığı turizmle düşecek’

Ödemeler Dengesi Tanımlı Dış Ticaret Açığı Nisanda 9.891 Milyar Dolar Oldu

Nisanda ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı 9 milyar 891 milyon dolar olarak gerçekleşti. Yıllıklandırılmış verilere göre, nisanda cari açık yaklaşık 15.8 milyar dolar seviyesinde olurken, ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret dengesi ise 60.4 milyar dolar açık verdi. Aynı dönemde hizmetler dengesi 62 milyar dolar fazla verirken, birincil ve ikincil gelir dengesi sırasıyla 17.3 milyar dolar ve 188 milyon dolar açık verdi.

Hizmetler dengesi kaynaklı net girişler nisanda 3 milyar 903 milyon dolar seviyesinde gerçekleşirken, taşımacılık hizmetleri ve seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler ise sırasıyla 1 milyar 600 milyon dolar ve 3 milyar 92 milyon dolar oldu.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, yaz aylarının başlamasıyla turizm gelirlerindeki artışın cari işlemler hesabına olumlu yansıyacağını belirterek, hesabın fazla vermeye başlayabileceğini dile getirdi. Bolat, ödemeler dengesi verilerine ilişkin değerlendirme yaparken sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu.

Nisan ayında yıllıklandırılmış cari işlemler açığının bir önceki yıla göre yaklaşık 10.7 milyar dolar düştüğünü aktaran Bolat, “2014’te 26.5 milyar dolar olan yıllıklandırılmış cari işlemler açığı, bu yılın nisan ayında 15.8 milyar dolar seviyesine gerilerken, 2024’te 4.8 milyar dolar olarak kaydedilen cari işlemler açığı ise Nisan 2025’te 7.9 milyar dolar seviyesine ulaştı. Nisanda yıllıklandırılmış hizmet ihracatı ise 116.5 milyar dolara yükselerek rekor kırdı” dedi.

‘Mayıs Verisi Olumlu’

Bolat, yıllık mal ve hizmet ihracatının 381 milyar doların üzerine çıktığını ve yılın ilk çeyreğinde cari işlemler açığının GSYH içindeki payının yüzde 0.9 seviyesinde gerçekleştiğini belirterek, yılın genelinde hedeflenen yüzde 2’nin altında bir cari işlemler açığı beklediklerini ifade etti. Mal ve hizmet ihracatını artırmak ve yerli üretimi desteklemek için politikaları kararlılıkla sürdüreceklerini vurgulayan Bolat, “Cari işlemler hesabında istikrarlı bir seyir izleyecek ve makroekonomik istikrar güçlenecektir” şeklinde konuştu. Bolat, küresel ekonomideki korumacılık eğilimleri ve dış ticaret politikalarındaki belirsizliklere rağmen nisanda cari işlemler açığının geçici olarak arttığını ancak mayıs ayına yönelik öncü verilerin önemli ölçüde gerilemeye işaret ettiğini sözlerine ekledi.

Bakan Ömer Bolat, dün gerçekleşen ‘Türkiye – Venezuela Ticaret Fuarı’ açılışında iki ülke ticaretinin 665 milyon dolar olduğunu ve orta vadeli hedefin yıllık 3 milyar dolar olarak belirlendiğini paylaştı.

Related Posts

17 ülkenin katıldığı gıda fuarı İstanbul’da başladı

Gıda ve içecek sektörünün en kapsamlı ihracat fuarı olan Türkmenistan-Türkiye Ticaret Fuarı ile F İstanbul Gıda ve İçecek Ürünleri, Üretim Teknolojileri Fuarı, İstanbul Fuar Merkezi’nde kapılarını açtı. 2–5 Temmuz tarihleri arasında Federal Fuar ile …

Türk-İş’ten kamu işçisine zam açıklaması

600 bin kamu işçisi ve ailesinin ekonomik koşulları kamu tarafı ile süren iş görüşmelerinin sonucuna bağlı. Kamu temsilcisi Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenler Sendikası (TÜHİS) ile İşçi sendikaları Türk-İş ve Hak-İş arasındaki Toplu …

Altın haftaya sakin başladı

İran-İsrail gerilimi ile sıçrayarak yeni zirveyi zorlayan altın fiyatlarında, geçtiğimiz hafta dalgalı bir seyir hakimdi. Ara ara düşen fiyatlar zirveyi zorlamasa da yükselişe geçti. Altın geçen haftayı düşüşle kapattı. Alım-satım yapacaklar altın …

Bursa 2024’te 116 ülkeden fazla ihracat yaptı

Türkiye’nin en önemli sanayi kentlerinden Bursa, geçen yıl gerçekleştirdiği 18,2 milyar dolarlık ihracatla 116 ülkeyi geride bıraktı. AA muhabirinin Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerinden derlediği bilgiye göre, geçen yıl 16,7 milyar …

Spot piyasada doğalgaz fiyatları

Spot doğalgaz piyasasında dün 1000 metreküp gazın referans fiyatı 13 bin 533 lira 75 kuruş olarak belirlendi.

İkinci el araç alacaklara uyarı: 6 ay kuralı uzatıldı

Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, otomotiv sektöründe spekülatif fiyat artışları ve stokçuluk faaliyetlerine karşı alınan önlemlerin olumlu sonuçlar verdiği ifade edilerek, piyasa istikrarını korumak ve tüketici mağduriyetlerini önlemek …