Çocuk Dergilerindeki Reklam Değişimi

Çocuk Dergilerinde Reklamların Değişen Yüzü: Araştırma Sonuçları

1928 yılından 2020’ye kadar çocuk dergilerinde yayımlanan reklamlar incelendiğinde, geçen yüzyılın başlarında tutumlu birer vatandaş olmaya teşvik edilen çocukların, son 30 yılda tüketen ve tükettiren bir profil kazandığı ortaya çıktı.

Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi doktora öğrencisi Pınar Ayşe Tuncer’in yürüttüğü çalışmaya göre, günümüzde çocuklar, medya araçlarının etkisiyle tüketim merkezli bir yapıya bürünmüş durumda. Tuncer, 92 yıllık bir zaman diliminde 36 farklı dergide ve 112 reklamda yapılan incelemede, çocukların reklamlar aracılığıyla nasıl bir değişim geçirdiğini detaylı bir şekilde ele aldı.

Pınar Ayşe Tuncer konuyla ilgili şunları söyledi: “Çalışmamızın odak noktası, çocukların tüketim alışkanlıklarının reklamlarla nasıl şekillendiğini göstermekti. Daha önce genellikle televizyon reklamları üzerine yapılan çalışmaların aksine, dergilerin artan sayısını ve bu alandaki eksikliği göz önünde bulundurarak bu araştırmayı gerçekleştirdim. Dergilerdeki reklamlar incelendiğinde, çocukların nasıl tüketiciler olarak konumlandırıldığını gözlemlemek mümkün oldu.”

“Örnek Küçük Vatandaş” Yaklaşımının Değişimi

Tuncer’in araştırmasında, her 10 yıllık dönemden 4 derginin incelendiği belirtiliyor. Toplamda 112 reklamın analiz edildiği çalışmada, banka reklamlarının önemli bir yer tuttuğu ve yıllar içinde çocuklara yönelik pazarlama stratejilerinde dikkat çekici değişimler yaşandığı ortaya çıktı. İlk yıllarda tasarruf ve bankacılık ürünleriyle tanıtılan çocukların, zamanla tüketim odaklı reklamlarla karşı karşıya kaldığı belirtildi.

Araştırmacı, gıda reklamlarının da çocukları hedef aldığını ve sağlıklı yaşam mesajı ile başlayan sunumların, zamanla daha çok atıştırmalıklara yönelikleştiğini ifade etti. Tuncer, son yıllarda teknoloji ürünlerine yönelik reklam sayısındaki artışa da dikkat çekti.

“Çocuklar Hedefte”

Araştırmada banka reklamlarının önemli bir rol oynadığını söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Ürün Yıldıran Önk de konuyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: “Başlangıçta kumbara ve tasarruf odaklı olan reklamlar, günümüzde çocukları kredi kartları ve tüketim üzerinden hedef alıyor. Çocuklar, reklamlar aracılığıyla sadece tüketiciler olarak değil, ailelerin de dikkatini çekiyor. Bu durum, geleceğin tüketicileri olarak çocuklara yatırım yapmayı amaçlarken, aileleri de etkileme stratejisinin bir sonucudur.” – İzmir

Related Posts

Türk-İş’ten kamu işçisine zam açıklaması

600 bin kamu işçisi ve ailesinin ekonomik koşulları kamu tarafı ile süren iş görüşmelerinin sonucuna bağlı. Kamu temsilcisi Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenler Sendikası (TÜHİS) ile İşçi sendikaları Türk-İş ve Hak-İş arasındaki Toplu …

Altın haftaya sakin başladı

İran-İsrail gerilimi ile sıçrayarak yeni zirveyi zorlayan altın fiyatlarında, geçtiğimiz hafta dalgalı bir seyir hakimdi. Ara ara düşen fiyatlar zirveyi zorlamasa da yükselişe geçti. Altın geçen haftayı düşüşle kapattı. Alım-satım yapacaklar altın …

Bursa 2024’te 116 ülkeden fazla ihracat yaptı

Türkiye’nin en önemli sanayi kentlerinden Bursa, geçen yıl gerçekleştirdiği 18,2 milyar dolarlık ihracatla 116 ülkeyi geride bıraktı. AA muhabirinin Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerinden derlediği bilgiye göre, geçen yıl 16,7 milyar …

Spot piyasada doğalgaz fiyatları

Spot doğalgaz piyasasında dün 1000 metreküp gazın referans fiyatı 13 bin 533 lira 75 kuruş olarak belirlendi.

İkinci el araç alacaklara uyarı: 6 ay kuralı uzatıldı

Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, otomotiv sektöründe spekülatif fiyat artışları ve stokçuluk faaliyetlerine karşı alınan önlemlerin olumlu sonuçlar verdiği ifade edilerek, piyasa istikrarını korumak ve tüketici mağduriyetlerini önlemek …

ABD’li banka tarifelere dikkat çekti: Borsada balon, dolarda zayıflık kapıda

Bank of America Stratejisti Michael Hartnett, Fed’in faiz oranlarını düşüreceği beklentisinin ABD hisse senetlerine büyük miktarda yatırım akışını meydana getirirken spekülatif bir borsa balonu riskini de artırdığını dile getirdi.