Memura, işçiye değil; yurtdışındaki din görevlilerine yüzde 25 zam: Torbadan ‘zam’ çıktı

Bakanlık, Yurt Dışındaki Sözleşmeli Din Görevlilerine %25 Zam Kararı Aldı

Milyonlarca memurun “ek zam, refah payı” talepleri devam ederken, yaklaşık 8 milyon asgari ücretli işçi ise “ara zam” istiyor. Bu taleplerin yanı sıra iktidar, yurtdışında görev yapan bazı sözleşmeli din görevlileri için %25 zam yapma kararı aldı.

Diyanet İşleri Başkanlığı ile ilgili düzenlemelerin bulunduğu “torba teklif” Meclis gündemine geldi. Teklif, önümüzdeki hafta Plan ve Bütçe Komisyonu’nda ele alınacak. Halihazırda yürürlükte olan Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Yasa’ya göre, Türkiye’de lisans düzeyinde yüksek din öğrenimi veya YÖK tarafından denkliği kabul edilen yurt dışında bir İslam ilahiyatı bölümünden mezun olan din görevlileri, ilgili ülke vatandaşlığına sahip olanlarla süresiz oturma izni bulunanlar, Bakanlıklararası Ortak Kültür Komisyonu’nca sözleşmeli statüde istihdam edilebiliyor. Ancak, ilgili ülkede sürekli görevde bulunan bekar meslek memuruna ödenen yurt dışı aylığının %80’ini geçmemek üzere maaş ödeniyor. Meclis’e sunulan teklifle bu %80 sınırı kaldırılıyor.

Yıllık Maliyet Farkı 216.4 Milyon Lira

Yapılan etki analizinde, “Yurt dışında görev yapan sözleşmeli din görevlilerine 2012 yılında belirlenen ücretlerin 2022’de yapılan yeni düzenleme ile yetersiz kaldığı ve bu sebeple düzenlemenin yapıldığı” ifade edildi. Analizde, sözleşmeli din görevlilerinin yeterli iyileştirme alamamaları nedeniyle maaşlarında uzun süredir bir artış olmadığı da belirtildi. Yeni düzenleme ile yurt dışında sözleşmeli statüde görev yapan din görevlilerine ödenecek maaşlarda %25’lik artış olacak ve bu artışın yıllık maliyet farkı 216 milyon 482 bin 689,92 TL olacak.

Related Posts

Ticaret savaşlarında ikinci raunt! AB İngiltere’den daha yüksek gümrük vergileriyle karşı karşıya kalacak

ABD ile ticaret pazarlığında geri adım atan Brüksel, Trump’ın talep ettiği yüksek gümrük vergilerine geçici olarak boyun eğmeye hazırlanıyor. AB iş dünyası, İngiltere’ye tanınan ayrıcalıkların kendilerine sunulmamasından ötürü hayal kırıklığı yaşıyor.

Faiz gelirlerini azaltacak karar Resmi Gazete’de: Rekor vergi alınacak!

Mevduat ve yatırım fonlarıyla ilgili karar Resmi Gazete’de yayımlandı. Cumhurbaşkanı kararıyla, kısa vadeli TL mevduat ve yatırım fonları için stopaj oranı yüzde 15’ten yüzde 17,5’e yükseltildi. 6 aya kadar vadeli hesaplarda stopaj yüzde 17,5’e, 1 …

Petrol yön bulmaya çalışıyor!

Petrol fiyatları haftanın ikinci işlem gününde yön arayışında. Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 68,95 dolardan işlem görüyor.

Akaryakıtta ÖTV, enflasyonu 0.14 puan etkiliyor

Akaryakıt ÖTV’sindeki değişikliğin enflasyona etkisi belli oldu. Akaryakıt ürünlerinde maktu özel tüketim vergisi (ÖTV) tutarlarında 3 Temmuz itibarıyla yapılan yasal artışın ortalama pompa fiyatlarına etkisinin yaklaşık yüzde 4.2, temmuz tüketici enflasyonuna doğrudan etkisinin ise 0.14 puan olacağı hesaplandı.

ASELSAN’ın YILDIRIM-100 sistemi, etkinlik testlerini başarıyla tamamladı

Hava araçlarını gelişmiş füze tehditlerinden koruyacak olan ASELSAN’ın geliştirdiği YILDIRIM-100 Yönlendirilmiş Kızılötesi Karşı Tedbir (DIRCM) Sistemi, harp başlıklı gerçek füzelerin kullanıldığı etkinlik testlerini başarıyla tamamladı.

Emeklilerin zamlı maaşları kuruşu kuruşuna hesaplandı. Bankaya ek ödemeli olarak yatacak

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 Ocak-Haziran dönemi enflasyon oranını yüzde 16.67 olarak duyurdu. Bu veriyle birlikte emekli maaşlarına yapılacak zam oranları da kesinleşti. SSK, Bağ-Kur ve tarım emeklileri maaşlarını yüzde 16.67 …