Mühürsüz satılan etlere dikkat: “Ne eti olduğu belli değil”

Sağlık Haberleri

Adana’da Tarım ve Orman Bakanlığı’nın açıkladığı son verilere göre, birçok işletmede kebap harcında taşlık ya da tek tırnaklı hayvan eti bulunmuş.

Bu durum, dürüst esnafı bile zan altında bırakırken, hala mühürsüz et satışı yapan işletmeler olduğunu ortaya koyuyor.

Uzmanlar, mühürsüz satılan etin kaynağının belirsiz olması nedeniyle dikkatli olunması gerektiği konusunda uyarıda bulunuyor.

KEBAPÇILARDAN UYARI

Adana’da faaliyet gösteren kebapçı Yaşar Aydın, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Geri Adana kebabı, erkek kuzu etinden yapılır. Biz de her zaman erkek kuzu eti ve kaburgayı tercih ediyoruz. Ben mühürlü et kullanırım. Etleri mezbahada keserim, kaçak kesim olmaz. Dana eti, dişi kuzu ya da kuyruk yağı kullanmam. İnsan sağlığı en önemli şeydir. Bir işi yaparken vicdanen rahat olmanız gerekir.”

ETİN NE OLDUĞU BELİRSİZ

Sağlık risklerine dikkat çeken Aydın, şunları söyledi:

Bir işi doğru yapmanız gerekir. Hiçbir engel veya sağlıksızlık kabul edilemez. Tavuk kesimi ayrı yerde yapılmalı, et kesim yeri de ayrı olmalıdır. Bıçaklar bile ayrı olmalıdır. Çünkü bu ürünler hızla bulaşabilir. Sebzeler, et ve tavuk saklama alanları ayrılmalıdır. Mühürsüz etler kaçak kesimi işaret eder. Bu etin cinsiyeti veya kaynağı belirsizdir. Vatandaşların mühürsüz et tüketmemesi gerekir.

“SAĞLIK ÖN PLANDA”

Sağlıklı üretimin Adana’nın prestijini artıracağını vurgulayan Aydın, “İşletmeler ne kadar temiz olursa, Adana kebabının lezzetine diyecek yok. Marka değerimiz artar. Hijyen kurallarına riayet etmeliyiz. Bu işleri önce kendimiz için yapmalıyız. Sağlık her şeyden önce gelir. Bu ciddi bir iştir.” dedi.

TEMİZLİK ÖNEM TAŞIYOR

Adana’da kebap yiyen vatandaşlar da temizlik konusuna hassasiyet gösteriyor.

Antalya’dan gelen Kamile Aslan, mekan seçiminde hijyenin önemli olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: “Adana kebabını ilk defa denedim ve çok beğendim. Bir restorana gittiğimde öncelikle temizliğe dikkat ediyorum. Temizlik benim için hayati önem taşıyor.”

Müşteri Gökhan Aslan ise, toplum sağlığı açısından hijyen kurallarının mutlaka uygulanması gerektiğini belirtti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı (İHA)

Related Posts

Yaz aylarında vücut ısısındaki ani yükseliş ölümcül olabilir

İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Esra Demir, özellikle yaşlılar, çocuklar ve kronik hastalıkları olan bireylerin güneş çarpmalarına karşı risk altında olduğunu ve vücut ısısının ani ve kontrolsüz şekilde yükselmesinin ölümcül sonuçlara yol açabileceğini belirtti.

KBB Uzmanı açıkladı: Sigara dumanına maruz kalan çocukların bademcik ve geniz eti büyüyor

KBB Uzmanı açıkladı: Sigara dumanına maruz kalan çocukların bademcik ve geniz eti büyüyor

Sağlık Bakanlığı’ndan 81 ile yazı gitti

Bakan Memişoğlu’nun talimatıyla hız kazanan denetimler kapsamında; ocak ayında 38, nisan ayında 53 müfettişle başlatılan iki ana teftiş seferberliğinde 19 ilde yer alan 206 hastane denetlendi. Tespit edilen sorunlar çözülerek sağlıkta hizmet kalitesi yükseltildi.

Marketlerde satılan 2 kıyma markasında bakteri tespit edildi: Acil geri toplatılıyor

Fransa’da marketlerde satılan ünlü iki kıyma markasının içinde Salmonella tespit edildi. Bunun üzerine geri yetkililer ürünlerin acil iadesin istedi.

Anoreksiya nasıl bir hastalık, anoreksiya hastalığının tedavisi yok mu?

Anoreksiya nevroza ile mücadele eden Nihal Candan, 23 kiloya kadar düşen bedeniyle verdiği yaşam savaşını kaybetti. 30 yaşındaki Candan, hayatını kaybetti.

Hapşırma ve öksürmeyle bulaşıyor! Tedavisine hemen başlamak kritik önem taşıyor

Öksürme, hapşırma ve konuşma esnasında havaya yayılan damlacıklar yoluyla çok kolay ve çok hızlı bulaşabilen menenjit, tanı ve tedavisinde gecikildiğinde kalıcı nörolojik hasarlara hatta ölüme neden olabiliyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Çiğdem Kurt, bebeklerde ve çocuklarda menenjitin önemli belirtilerini, toplumda bu tehlikeli hastalıkla ilgili doğru bilinen yanlışları anlattı.