Türk lalesinin bilinmeyen hikayesi: Neden korunması gerekiyor?

Antalya Orkidelerini ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Derneği (ANTOK) Projeler Sorumlusu Pınar Kınıklı, Antalya’da yürütülen endemik bitki koruma çalışmaları hakkında bilgi verdi. 2010 yılından bu yana ulusal ve uluslararası birçok proje gerçekleştirdiklerini belirten Kınıklı, özellikle tehdit altındaki türlerin korunması için önemli çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

Avrupa Birliği tarafından desteklenen projeler kapsamında Antalya genelinde endemik bitki türlerinin saptandığını belirten Kınıklı, “Çalışmalarımız sonucunda en çok tehlike altındaki 40 bitki türünü belirledik. Orman Bölge Müdürlüğü ve Doğa Koruma Milli Parklar ile iş birliği yaparak bu türleri koruma altına almak için çeşitli projeler yürüttük” diye konuştu. 

MANİSA’DAN AKDENİZ’E YAYILMIŞ

Koruma altına alınan en önemli türlerden birinin Türk lalesi olduğunu vurgulayan Kınıklı, “Bu tür, Manisa’dan Akdeniz’e kadar yayılış gösteriyor. Türkiye’ye özgü olması nedeniyle son derece önemli. Baharın habercisi olan kırmızı gözlü çiçekleriyle dikkat çeken bir bitki” dedi.

Türk lalesinin lalelerin atası olarak kabul edildiğini belirten Kınıklı, “Bugün park ve bahçelerde kullanılan lale türleri, genetik çalışmalardan geçirilerek kültüre alınmış halleri. Ancak lalenin ana vatanı Türkiye. Tarihte genetik materyali yurt dışına çıkarılarak geliştirilen bu bitkinin, yeniden ülkemizde çalışılması ve korunması büyük önem taşıyor” diye konuştu. 

‘LALENİN GENETİK ÇEŞİTLİLİĞİNİ ATIRABİLİRİZ’

Lalenin atası olarak bilinen Türk lalesinin korunması ve tanıtılmasının önemine dikkat çeken Kınıklı, Türkiye’de yetişen bu tür bitkilere sahip çıkılması gerektiğini belirtti.

Lalenin ana vatanının Türkiye olmasıyla birlikte lale üretimi konusunda gelişmenin altını çizen Kınıklı, “Bu türü dışarıdan almak yerine kendi kaynaklarımızı değerlendirerek park ve bahçelerimizde kullanabiliriz. Hatta daha fazla çalışma yaparak lalenin genetik çeşitliliğini artırabilir ve yurt dışına satışını yapabiliriz” dedi.

Related Posts

İsrail’den yeni hava saldırısı

Lübnan haber ajansı NNA’da yer alan habere göre, İsrail ordusuna ait savaş uçakları, Lübnan’ın güneyindeki Nebatiye kentine bağlı Kefermeleki, İklim et-Tuffah bölgesi, Ez-Zerariye Vadisi, Sur kentindeki El-Kasımiyye bölgesinde yer alan Reddi ve El …

Tutuklanan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in ifadesi ortaya çıktı

Tutuklanan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Böcek’in savcılık ifadesi ortaya çıktı.

DEM Parti, Özgür Özel’i ziyaret edecek

DEM Parti, Özgür Özel’i ziyaret edecek

Meclis’te zehirlenme şüphesi panik yaratmıştı! İnceleme başlatıldı

TBMM İdare Amiri, AKP İstanbul Milletvekili Hasan Turan, bazı basın yayın organlarında ve sosyal medya platformlarında yer alan ‘TBMM’de gıda zehirlenmesi’ konulu haber ve paylaşımlara ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Özgür Özel’den ‘baklava kutusunda rüşvet’ açıklaması: Suça bulaşan cezalandırılsın

CHP yönetimindeki Manavgat Belediyesindeki yolsuzluklara ilişkin başlatılan soruşturmada, Belediye Başkanı CHP’li Niyazi Nefi Kara ve belediye başkan yardımcılarının da aralarında bulunduğu 34 kişi gözaltına alındı. Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Engin Tüter’in, baklava kutusu içerisinde 110 bin avro rüşveti C.C.’den aldığı anların görüntüsü de ortaya çıktı. Görüntülere ilişkin açıklama yapan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, “Tutumumuz nettir, suça bulaştığı ispatlanan kim varsa en ağır şekilde cezalandırılmasının takipçisi oluruz” dedi.

Bali açıklarında feribot faciası: 6 ölü, 30’dan fazla kayıp

Endonezya’nın Bali adası açıklarında bir feribotun batması sonucu en az 6 kişi hayatını kaybetti, 30’dan fazla kişi kayboldu