Türkiye’ye gelen uluslararası doğrudan yatırımlar ilk çeyrekte 89,3 arttı

Türkiye’ye Uluslararası Doğrudan Yatırımlar Arttı

Yatırım ve Finans Ofisi tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın mart ayı verilerine göre 2025’in ilk çeyreğinde ülkeye gelen uluslararası doğrudan yatırım (UDY) hacmi geçen yıla göre yüzde 89,3 artarak 3 milyar dolar seviyesine yükseldi.

Mart 2025 itibarıyla yıllık bazda UDY tutarının 13,1 milyar dolar olduğu belirtilen açıklamada, bu rakamın Mayıs 2023’ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştığı vurgulandı. Açıklamada, Türkiye’ye en fazla yatırım yapan ülkeler sıralamasında Kazakistan, Hollanda ve ABD’nin ilk üç sırada yer aldığı bilgisi verildi.

Ayrıca, Almanya, İsviçre, Fransa, Azerbaycan, Avusturya, Birleşik Krallık ve Libya’nın da Türkiye’ye yatırım yapan ülkeler arasında olduğu ifade edildi.

Sektörel olarak incelendiğinde, toptan ve perakende ticaret sektörünün yüzde 48’lik pay ile en fazla UDY çeken sektör olduğu görüldü. İmalat sektörü yüzde 22,2’lik payla ikinci sırada yer alırken, finans ve sigorta faaliyetleri sektörü yüzde 9,4’lük payla üçüncü sırada konumlandı.

Ülkenin ekonomideki istikrarlı politikaları ve stratejik konumu sayesinde artan uluslararası yatırımlar, küresel ekonomik belirsizliklere rağmen Türkiye’nin yatırımcılar için cazibesinin arttığını gösteriyor. Dağlıoğlu’nun ifadelerine göre, Türkiye küresel değer zincirlerinde önemli bir rol oynamakta ve diğer gelişmekte olan ülkelere göre daha güçlü bir performans sergilemektedir.

2024’te küresel doğrudan yatırımların düştüğü bir dönemde Türkiye’nin yatırımları arttığına dikkat çekilerek, 2025’in ilk çeyreğinde de bu artış trendinin devam ettiği belirtildi. Türkiye ekonomisine duyulan güvenin arttığını vurgulayan açıklamada, toptan ve perakende ticaret, imalat ve finans ile sigorta sektörlerindeki yatırımların ekonominin çeşitliliğini ve dayanıklılığını gösterdiği vurgulandı.

Dağlıoğlu, Türkiye’nin uluslararası yatırımlardaki performansının artarak devam etmesini beklediklerini ve yatırım ortamını iyileştirmeye yönelik çalışmaların devam edeceğini belirtti.

Related Posts

Motorine zam geldi: Güncel akaryakıt fiyatları ne oldu?

Motorine zam geldi: Güncel akaryakıt fiyatları ne oldu?

Ticaret Bakan Yardımcısı Gürcan Tataristan’da

Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan başkanlığındaki heyet, Tataristan’a gerçekleştirdiği ziyarette, Tataristan Başbakan Yardımcısı ve Sanayi-Ticaret Bakanı Oleg Korobçenko ile bir araya geldi. Görüşmede Türkiye ile Tataristan arasındaki mevcut …

Bu arabalara ne oldu böyle! Yollar şişko arabalarla doldu hamile kadınlara benziyorlar!

Asıl neden Çin’i vuran yoğun sıcak hava dalgasıydı. Rekor seviyedeki sıcaklıklar, bazı otomobillerde kullanılan malzemeleri, özellikle de gövdeye görsel veya koruyucu malzeme olarak uygulanan folyoları doğrudan etkiledi. BU BİR FABRİKASYON VEYA …

Taklit-tağşiş gıdalar listesine 25 yeni ürün eklendi

Taklit-tağşiş gıdalar listesine 25 yeni ürün eklendi

Nebati’nin kardeşinden Mehmet Şimşek’e yaylım ateşi: Üretimi Çin’e taşıdık

Eski Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin kardeşi Seyidullah Nebati, yüksek faiz oranlarına sert tepki gösterdi. “Bu ortamda yatırım yapılamaz” diyen Nebati, üretimin bir kısmını Çin’e kaydırdıklarını açıkladı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Adem’den yaş çay fiyatına tepki

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, 2025 yılı için açıklanan yaş çay alım fiyatıyla ilgili yaptığı açıklamada, “Açıklanan rakamlar üreticiye değil, enflasyonla makyajlanan piyasa algısına hizmet ediyor. Gübre, mazot, işçilik gibi temel girdilerde yaşanan fahiş artışlar karşısında bu fiyat, üreticinin sırtına yük bindirmekten başka bir anlam taşımıyor” dedi.