Uzmanı, “risk grubundakiler dikkatli olmalı” diyerek uyardı: Grip vakalarındaki artış mevsim normallerinde

Prof. Dr. İsmail Balık’tan Grip Uyarısı Geldi!

Ankara Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Balık, grip vakalarındaki artışın mevsimsel normallere göre seyrettiğini ancak risk grubundaki bireylerin dikkatli olmaları gerektiğini belirtti.

Prof. Dr. Balık, son günlerde grip virüslerine bağlı hastane başvurularında artış yaşandığını ifade ederken, Kovid-19 pandemisinin devam ettiğini hatırlattı ve toplumun büyük çoğunluğunun bağışıklık kazandığını söyleyerek salgın beklentisinin olmadığını vurguladı.

Nezle virüsleri ve RSV gibi diğer etkenlerin zaman zaman arttığını belirten Balık, özellikle nüfus hareketliliğinin yüksek olduğu dönemlerde bu virüslerde belirgin bir artış gözlemlendiğini sözlerine ekledi.

Mevsimsel grip vakalarındaki artışın endişe verici olmadığını vurgulayan Prof. Dr. Balık, salgın düzeyinde bir artış gözlenmediğini ve sürekli tedbirler alınması gerektiğini belirtti.

Risk altındaki gruplara dikkat etmeleri gerektiğini belirten Balık, alerji hastaları, 65 yaş üstü alerjik astımı olanlar, kanser tedavisi görenler, kalp yetmezliği, kronik akciğer hastalığı ve diyabete sahip olan bireylerin risk altında olduğunu söyledi.

Virüslerin özellikle okullarda yayıldığını ve enfeksiyonların en çok çocuklar arasında bulaştığını belirten Balık, antibiyotik kullanımının gereksiz yere arttığını belirterek bu durumun olumsuz sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekti.

Virüs kaynaklı hastalıklarda antibiyotik kullanımının etkili olmadığını hatırlatan Prof. Dr. Balık, halkı gereksiz antibiyotik kullanımından kaçınmaları konusunda uyardı ve antibiyotiğin direnç gelişimine neden olabileceğini ve gereksiz yere kullanımının zararlı olabileceğini belirtti.

Kaynak: kilis-egitim.com.tr

Related Posts

İlaçtan zehirlendi: 17 yaşındaki hasta helikopter ambulansla Ağrı’ya sevk edildi

İlaç zehirlenmesi nedeniyle hastaneye kaldırılan 17 yaşındaki genç, gelişen ritim bozukluğu sonrası helikopter ambulansla Ağrı’daki yoğun bakım ünitesine sevk edildi.

Kırlangıç Otu (Chelidonium majus) ve Sağlığa Faydaları

Kırlangıç Otu (Chelidonium majus) ve Sağlığa Faydaları hakkında açıklama yapan uzmanlar, otun bir çok faydasını ortaya koydu. 

Kurban Bayramı’nda nasıl beslenmeli? Uzmanlardan kritik uyarılar

Atatürk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Esen Taşğın, Kurban Bayramı’nda etin ve tatlının kontrollü tüketilmesi tavsiyesinde bulundu.

Uzmanı uyardı: İyot eksikliği IQ düşüklüğü ve öğrenme güçlüğü gibi kalıcı sorunlarla neden olabilir

Uzmanı uyardı: İyot eksikliği IQ düşüklüğü ve öğrenme güçlüğü gibi kalıcı sorunlarla neden olabilir

Sağlık Bakanlığı: Boy-kilo ölçümü yapılan kişilerin yüzde 64,4’ünün sonucu normal kilo sınırının üzerinde

Sağlık Bakanlığı tarafından, fazla kilolulukla mücadele ve toplumda farkındalık oluşturmak amacıyla başlatılan “İdeal Kilonu Öğren Sağlıklı Yaşa” kampanyası kapsamında, 10-23 Mayıs 2025 tarihleri arasında yapılan ölçümlere ilişkin ilk iki haftalık veriler açıklandı. Kampanya çerçevesinde Türkiye genelinde 1 milyon 143 bin 189 kişiye boy ve kilo ölçümü yapıldı.

Kene temasları artıyor: Hangi bölgeler riskli?

Kene temaslarına karşı vatandaşları uyaran Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Hüsrev Diktaş, “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, kene ısırıklarıyla bulaşan ve ölümcül sonuçlara yol açabilen ciddi bir hastalık. Doğadan eve döndükten sonra mutlaka vücudun kene açısından kontrol edilmesi lazım. Eğer bir kene fark edilirse kesinlikle elle çıkartılmamalı, en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalı” dedi.