Yaz aylarında vücut ısısındaki ani yükseliş ölümcül olabilir

Güneş Çarpmasına Karşı Dikkat Edilmesi Gerekenler

İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Esra Demir, özellikle yaşlılar, çocuklar ve kronik hastalıkları olan bireylerin güneş çarpmalarına karşı risk altında olduğunu ve vücut ısısının ani ve kontrolsüz şekilde yükselmesinin ölümcül sonuçlara yol açabileceğini belirtti.

Yaz aylarının etkisini artırmasıyla güneş çarpması vakalarında artış yaşandığını belirten Demir, özellikle öğle saatlerinde güneşe maruz kalmanın ciddi sağlık tehlikeleri oluşturabileceğine dikkat çekti.

Demir, yeterli sıvı alınmaması ve kalp, diyabet ya da tansiyon gibi kronik hastalıkların varlığı durumunda, güneş çarpmasının ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğine vurgu yaptı.

Vücut ısısının 40 derecenin üzerine çıkması durumunda güneş çarpmasının meydana geldiğini belirten Demir, bu durumun huzursuzluk, kas krampları, halsizlik, uyku hali ve bilinç kaybına kadar ilerleyebileceğini söyledi.

Demir, güneş çarpması belirtileri hafifse serin bir yere geçilip bol sıvı tüketilmesi gerektiğini, ağır vakalarda ise vakit kaybetmeden hastaneye başvurulması gerektiğini ifade etti.

– “11.00 ile 15.00 saatleri arası en tehlikeli zaman dilimidir”

Acil serviste hastaya buz uygulanarak vücut ısısının düşürüldüğünü belirten Demir, kalp hastalarında bu işlemin daha yavaş ve kontrollü yapılması gerektiğini, güneş çarpmalarında ateş düşürücülerin etkili olmadığını aktardı.

Güneşten korunurken yapılan hatalara değinen Demir, şapkanın koruyucu olduğunu ancak naylon veya ısıyı tutan malzemeden yapılmışsa etkisinin tam tersi olabileceğini, keten veya pamuklu şapkaların tercih edilmesi gerektiğini belirtti.

Demir, güneş çarpması riski açısından en tehlikeli zaman diliminin 11.00-15.00 saatleri olduğunu vurgulayarak, özellikle çocuklar, yaşlılar ve kronik hastalığı olanların bu saatlerde dışarı çıkmamaları gerektiğini söyledi.

Sıcak çarpmasının ölümcül sonuçları olabileceğine işaret eden Demir, idrar söktürücü ilaç kullananların dikkatli olması gerektiğini ve belirtiler fark edildiğinde hızlıca hareket edilmesi gerektiğini belirtti.

Related Posts

KBB Uzmanı açıkladı: Sigara dumanına maruz kalan çocukların bademcik ve geniz eti büyüyor

KBB Uzmanı açıkladı: Sigara dumanına maruz kalan çocukların bademcik ve geniz eti büyüyor

Sağlık Bakanlığı’ndan 81 ile yazı gitti

Bakan Memişoğlu’nun talimatıyla hız kazanan denetimler kapsamında; ocak ayında 38, nisan ayında 53 müfettişle başlatılan iki ana teftiş seferberliğinde 19 ilde yer alan 206 hastane denetlendi. Tespit edilen sorunlar çözülerek sağlıkta hizmet kalitesi yükseltildi.

Marketlerde satılan 2 kıyma markasında bakteri tespit edildi: Acil geri toplatılıyor

Fransa’da marketlerde satılan ünlü iki kıyma markasının içinde Salmonella tespit edildi. Bunun üzerine geri yetkililer ürünlerin acil iadesin istedi.

Anoreksiya nasıl bir hastalık, anoreksiya hastalığının tedavisi yok mu?

Anoreksiya nevroza ile mücadele eden Nihal Candan, 23 kiloya kadar düşen bedeniyle verdiği yaşam savaşını kaybetti. 30 yaşındaki Candan, hayatını kaybetti.

Hapşırma ve öksürmeyle bulaşıyor! Tedavisine hemen başlamak kritik önem taşıyor

Öksürme, hapşırma ve konuşma esnasında havaya yayılan damlacıklar yoluyla çok kolay ve çok hızlı bulaşabilen menenjit, tanı ve tedavisinde gecikildiğinde kalıcı nörolojik hasarlara hatta ölüme neden olabiliyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Çiğdem Kurt, bebeklerde ve çocuklarda menenjitin önemli belirtilerini, toplumda bu tehlikeli hastalıkla ilgili doğru bilinen yanlışları anlattı.

İlaçtan zehirlendi: 17 yaşındaki hasta helikopter ambulansla Ağrı’ya sevk edildi

İlaç zehirlenmesi nedeniyle hastaneye kaldırılan 17 yaşındaki genç, gelişen ritim bozukluğu sonrası helikopter ambulansla Ağrı’daki yoğun bakım ünitesine sevk edildi.